MENU

Σε «αφασία» ο πολύχρονος διαγωνισμός για την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας

Το ΥΠΟΜΕ αποφάσισε να τερματίσει τη σύμβαση με το νομικό σύμβουλο του έργου

Τη λύση της σύμβασης με την εταιρεία νομικών συμβούλων που θα υποστήριζαν τη Β΄ φάση του διαγωνισμού για το έργο παραχώρησης της οδικής ζεύξης Σαλαμίνας αποφάσισε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, γεγονός που υποδεικνύει το «πάγωμα» του σχετικού διαγωνισμού, αλλά και του ίδιου του έργου, το οποίο εν πολλοίς έχει αμφισβητηθεί για την ανταποδοτικότητά του.

Σημειώνεται ότι η Σαλαμίνα εξυπηρετείται σήμερα μέσω πορθμείου από το Πέραμα, και εφόσον το έργο της οδικής ζεύξης προχωρούσε θα εξυπηρετούσε τους ενδιαφερόμενους σε μόλις πέντε λεπτά της ώρας, μειώνοντας σημαντικά την αναμονή και αυξάνοντας αποτελεσματικά τη μετάβαση στο νησί του Αργοσαρωνικού που αποτελεί ουσιαστικά μέρος του αστικού ιστού της πρωτεύουσας.

Παρά το γεγονός ότι η λύση της συγκεκριμένης σύμβασης δεν συνιστά ακύρωση του τρέχοντος διαγωνισμού, εντούτοις το ότι από το 2016 έως σήμερα δεν έχει προχωρήσει – πέραν της δημοσίευσης το 2021 της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που μάλιστα ακόμη δεν έχει εγκριθεί – καμιά διαδικασία για τη μετάβαση στη Β΄ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, δημιουργείται η αίσθηση ότι το έργο «στοιχειώνει».

Έργο 450 εκατ. ευρώ με προϋπολογισμό του 2016

Σημειώνεται πως στην Α΄ Φάση του διαγωνισμού εκδήλωση ενδιαφέροντος υπέβαλαν η ΜΕΤΚΑ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία VINCI Concessions – VINCI Highways – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Το έργο με όρους 2016 κοστολογούνταν στα 450 εκατ. ευρώ και αφορούσε αμιγώς σύμβαση παραχώρησης, με τον ανάδοχο να εισπράττει διόδιο για τη διέλευση.

Πρόκειται για απαιτητικό έργο, το οποίο διακρίνεται σε διάφορα τμήματα. Το πρώτο αφορά το οδικό τμήμα σύνδεσης του Α/Κ Περάματος με τη Λεωφόρο Σχιστού, ώστε να παρακάμπτεται ο Δήμος Περάματος, μήκους περίπου 4,5 χλμ. με 1,7 χλμ. σήραγγα.

Η όδευσή του ξεκινάει από την υπάρχουσα Λεωφόρο Σχιστού – Σκαραμαγκά, με την οποία συνδέεται με ανισόπεδο κόμβο και οδεύει εντός της περιοχής του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά και μέχρι την περιοχή του Περάματος.

Το δεύτερο τμήμα έχει δύο πτυχές και αφορά στην υποθαλάσσια ζεύξη με οδική σήραγγα, μήκους 1 χλμ από Πέραμα μέχρι το νησί του Αγίου Γεωργίου κι εν συνεχεία, ακολουθεί το οδικό τμήμα από το νησί του Αγίου Γεωργίου μέχρι το νησί της Σαλαμίνας και τις οδικές συνδέσεις με την πόλη της Σαλαμίνας για την καθοδήγηση της εξερχόμενης, από την υποθαλάσσια σήραγγα, κυκλοφορίας.

Σχετικά Άρθρα