MENU

Εντός του 2024 η εγκατάσταση των πρώτων 360.000 «έξυπνων» μετρητών

Τέλος στις ρευματοκλοπές και διευκόλυνση της ενεργειακής εξοικονόμησης

Θέμα μερικών μηνών είναι η πραγματοποίηση του πρώτου σημαντικού βήματος για την ενίσχυση της διείσδυσης των «έξυπνων» μετρητών στη χαμηλή τάση, καθώς στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να εγκαταστήσει μέσα στο 2024 τα 360.000 «έξυπνα» ρολόγια που δημοπράτησε πρόσφατα.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοπράτηση έγινε μέσω του «μικρού» διαγωνισμού, στον οποίο είχαν δικαίωμα συμμετοχής τα 4 σχήματα τα οποία συμμετέχουν στη διαδικασία προμήθειας των 7,5 εκατ. περίπου «έξυπνων» μετρητών, με τα οποία θα ψηφιοποιηθεί το σύνολο των παροχών της χαμηλής τάσης. Από τους 4 μνηστήρες του «μεγάλου» διαγωνισμού, επικράτησε η ελληνική Protasis, η οποία εκπροσωπεί στη χώρα μας τη γαλλική Sagemcom.

Στόχος είναι με αυτή την αρχική παρτίδα να αποκτήσουν ψηφιακό μετρητή χιλιάδες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χαμηλή τάση. Επίσης, στο πρώτο «κύμα» εγκαταστάσεων θα περιληφθούν δημόσια κτίρια.

Όσον αφορά τον «μεγάλο» διαγωνισμό, οι έτεροι συμμετέχοντες είναι η ITRON, η Elster και η Iskraemeco. Από τη διαδικασία θα αναδειχθούν τρεις προμηθευτές, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε εσωτερικές δημοπρασίες για κάθε μία από τις παρτίδες στις οποίες θα επιμεριστούν οι 7,5 εκατ. μετρητές. Σε αυτή τη φάση, ο Διαχειριστής βρίσκεται σε αξιολόγηση των προσφορών που υπέβαλαν οι εταιρείες.

Τα οφέλη των νέων μετρητών

Οι ψηφιακοί μετρητές αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην αποτροπή των ρευματοκλοπών καθώς οι καταναλώσεις θα παρακολουθούνται απομακρυσμένα και αδιαλείπτως, ειδοποιώντας άμεσα τον ΔΕΔΔΗΕ για «ύποπτες» αυξομειώσεις. Σε αντίθεση με τους ηλεκτρομηχανικούς μετρητές, τα νέα ρολόγια θα καταστήσουν πολύ δυσκολότερες και πιθανές παρεμβάσεις για την αλλοίωση των ενδείξεων.

Επιπλέον χαρακτηριστικά που θα «ξεκλειδώσουν» οι έξυπνοι μετρητές είναι η παρακολούθηση της κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας την ενεργειακή εξοικονόμηση, καθώς και τη δυναμική τιμολόγηση των καταναλωτών, στο πλαίσιο συμβάσεων προμήθειας με κυμαινόμενες χρεώσεις μέσα στην ημέρα, αναλόγως της ζήτησης.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι πολλές λειτουργίες θα γίνονται πλέον απομακρυσμένα και άρα πιο άμεσα, όπως η τηλεμετρία, οι αποκοπές και οι επανασυνδέσεις των παροχών αλλά και η ενημέρωση για τυχόν βλάβες στο δίκτυο, γεγονός που αφενός θα περιορίσει τα κόστη για τον Διαχειριστή και αφετέρου θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες προς τους καταναλωτές.

Ως συνέπεια, θα μειωθούν οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή. Mε δεδομένο ότι το 90% του Δικτύου στην Ελλάδα είναι εναέριο και άρα ευάλωτο στην έξαρση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, το πλεονέκτημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δίνει τη δυνατότητα στον Διαχειριστή να εντοπίσει τις βλάβες εξ’ αποστάσεως και να επέμβει άμεσα προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές στο Δίκτυο επιτυγχάνοντας πολύ ταχύτερους χρόνους επανηλεκτροδότησης.

Σχετικά Άρθρα