MENU

Το Μιλάνο εκπέμπει SOS: Το 70% των κατασκευών χρειάζεται πράσινες «ενέσεις»

Tι αναφέρει σχετικό έγγραφο της Εθνικής Ένωσης Διαχειριστών Συγκυριαρχίας και Περιουσίας του Μιλάνου

Ξεπερασμένες κατασκευές οπλισμένου σκυροδέρματος, απαρχαιωμένα συστήματα αποχέτευσης, ασυνέπεια στον καθαρισμό καναλιών σε πολυκατοικίες συνθέτουν την προβληματική κατάσταση στην οποία συνοψίζονται οι κτιριακές υποδομές του Μιλάνου.

Το θέμα αυτό θίγει με έγγραφό της στις αρμόδιες Υπηρεσίες, η Εθνική Ένωση Διαχειριστών Συγκυριαρχίας και Περιουσίας του Μιλάνου (ANACI), δια στόματος Leonardo Caruso, δεδομένου ότι οι παρεμβάσεις στις εν λόγω υποδομές είναι αναγκαίες και επιτακτικές, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια, η υγιεινή και η αντοχή τους στο χρόνο.

Επιτακτική η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης

Ειδικότερα, στο Μιλάνο το 70% των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί πριν από τη δεκαετία του 1980 και πολλά από αυτά χρειάζονται άμεση παρέμβαση. Παράλληλα, πάνω από 140.000 κτίρια, κυρίως πολυκατοικίες, χρειάζονται άμεση ανακαίνιση και βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.

Η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων έχει θέσει φιλόδοξους στόχους που απαιτούν άμεση δράση, καθώς ο χρόνος για την επίτευξή τους είναι περιορισμένος

Η εν λόγω Οδηγία αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 55% έως το 2030 – σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 – με φιλόδοξο στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Τα πρώτα κτίρια που θα «επηρεαστούν» από αυτή την οδηγία θα είναι αυτά που είναι εξοπλισμένα με ενεργειακή κλάση G – τα  χαμηλότερα – τα οποία στην Ιταλία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 1,8 εκατ.

Για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την κλιμάκωση των ενεργειακών τάξεων, απαιτούνται διάφορες παρεμβάσεις ανακαίνισης. Η υπάρχουσα κτηριακή κατάσταση στο Μιλάνο αναδεικνύει τη σημασία της εφαρμογής πράσινων πρακτικών στον τομέα των κατασκευών, ιδίως σε μια εποχή που οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανείς και επείγουσες.

Σχετικά Άρθρα